Rezervacije


Dubrovačke gradske zidine

Dubrovačke gradske zidine

Dubrovnik desetljećima privlači veliki broj posjetitelja, koje svakodnevno oduševljava svojom iskonskom i jedinstvenom ljepotom. Jedna od najvećih dubrovačkih atrakcija su gradske zidine, koje se protežu na 1940 metara u obliku nepravilnog višekutnika. Sastoje se od glavnoga gradskoga zida, šesnaest kula, tri tvrđave, šest bastiona, dva ugaona utvrđenja – kantonate, tri predziđa s nizom toreta, tri jarka, dvije predutvrde – tvrđave te valobrana i dva gradska podizna mosta sa strane Pila i Ploča, koji se noću podizao i tako zatvarao ulaz u grad. Debljina zida varira od 4 do 6 metara s morske strane i 1,5 do 3 metra s kopnene strane.

Dubrovačke gradske zidine nastajale su stoljećima. Gradnja je započela je u 8. stoljeću, današnji opseg nastao je u 13. stoljeću, a one se sustavno osuvremenjuju do 1660. godine kada je izgrađena posljednja utvrda Sv. Stjepana. Jedna od najljepših tvrđava Minčeta, visoka 80 metara, smještena je na najvišem sjeverozapadnom kopnenom uglu grada i dominira gradskim zidinama. S njenog kruništa pruža se jedinstven pogled na staru gradsku jezgru Dubrovnika. S jugoistočne, morske strane nalazi se tvrđava Sv. Ivana. Iako odvojene od zidina ljepotom plijene tvrđave Revelin i Lovrijenac, uzdignut na stijeni visokoj 37 metara. Na ulaznim vratima ove tvrđave nalazi se latinska izreka ‘Non bene pro toto libertas venditur auro’ (‘Za svo blago ovog svijeta sloboda se ne prodaje).

Brojni poznati graditelji tog vremena sudjelovali su u izgradnji dubrovačkih zidina, danas, jednog od najljepših spomenika u Europi: Paskoje Miličević, Juraj Dalmatinac, Michelozzoo Michelozzi iz Firence, Onofrio i Simeon della Cava, Antonio Ferramolino iz Bergama i sl.

Gradske zidine nekad su bile simbol moćnog obrambenog sustava, a danas predstavljaju jedinstvenu kulturno povijesnu baštinu grada Dubrovnika.