Rezervacije


Dubrovačke ljetne igre 2013

Dubrovačke ljetne igre 2013

Dubrovačke ljetne igre, najstarija kulturna manifestacija u Hrvatskoj, održat će se po 64. put zaredom u razdoblju od 10. srpnja do 25. kolovoza ove godine. U 47 festivalskih dana stara gradska jezgra Dubrovnika, njene palače, tvrđave, otok Lokrum i ostale atraktivne lokacije u neposrednoj blizini stare gradske jezgre, postaju neponovljiva, spektakularna scenografija na kojoj će nastupiti više od 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta i gdje će se prikazati više od sto dramskih, glazbenih, opernih, baletnih, folklorih i drugih izvedbi. Dubrovnik, grad satkan od kamenih zidova i srca od umjetnosti, tada živi posebnim umjetničkim duhom i svatko tko dođe u njega, ode iznova zaljubljen u Dubrovnik i njegov festival.

Nakon svečanog otvorenja 10. srpnja ispred crkve sv. Vlaha i spektakularnog vatrometa, slijedi bogati dramski i glazbeni program  u kojem se izdvaja Mozartova opera "Cosi fan tutte" , koja se izvodi u čast ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Operni spektakl predstavlja fondacija Music Without Frontiers iz Londona i DLJI u parku Umjetničke škole u režiji Sally Burgess i izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Olivera Gilmoura. Ovogodišnji glazbeni program slavi dvjesto godina rođenja Verdija i Wagnera i cijeli je program osmišljen u znaku 1813. i 1913. godine poput Stravinski vs Ravel u izvedbi Simfonijskog orkestra Mađarskog radija i Zbora Kodaly iz Debrecena pod ravnanjem Mladena Tarbuka. Uz nastup pijanistice Natalije Trull, poznatog talijanskog violončelista Enrica Dinda, pijanistice Elene Bashkirove, Igre ponosno najavljuju i nastup poznate hrvatske mezzosopranistice Dubravke Mušović u pratnji Đorđa Stanettija na glasoviru, koncert čuvenih London Sinfoniette i jazz večeri poznatog hrvatskog glazbenika Matije Dedića s kontrabasistom Scottom Colleyem i bubnjarom Antoniom Sanchezom. 

U dramskom programu  ističu se premijerne predstave Allons enfants, autorski projekt Boba Jelčića i Nataše Rajković, u kojem uz glumce sudjeluju i građani grada Dubrovnika. Otac hrabrost, autora Borisa Bakala inspiriran je Bartoltom Brechtom i istovremeno se izvodi na pet lokacija, te Platonova monodrama Obrana Sokrata, slovenskog autora Tomi Janežiča, koji će se prikazati na čudesnoj tvrđavi Lovrijenac. Uz predstavu Ekvinocijo, legendarnog dubrovačkog pisca Iva Vojnovića na otoku Lokrum, Kate Kapuralice i Euripidove Medeje u režiji Tomaža Pandura, ovogodišnje igre ugostit će i najbolje predstave prošle hrvatske kazališne sezone a Prokofjevov balet ‘Romeo i Julija’ predstavit će Slovensko narodno gledališće iz Maribora.

Posjetitelje Dubrovnika zabavljat će i Triko cirkus teatar s nizom ulično kazališnih izvedbi od hodajućih performansa na štulama do uličnog spektakla. 

Bogati filmski program nudi najbolja ostvarenja s prestižnih svjetskih festivala uz gostovanja brojnih filmskih umjetnika. Likovne izložbe eminentnih hrvatskih umjetnika Jagode Buić i Duška Šibla održat će se u dubrovačkoj palači Sponza,  koja će biti domaćin i književnim večerima pod palicom Mani Gotovac.
Dobrodošli u Dubrovnik! Dobrodošli na Dubrovačke ljetne igre - sjecište svjetskog duha i kulture, novih umjetničkih vibracija i nezaobilazno mjesto susreta ljubitelja umjetnosti!