Rezervacije


Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade u Dubrovniku

Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade u Dubrovniku

“Poželite li kada promijeniti redoslijed objeda?” upita jedna dama nasmiješenog lica. „Umjesto da se zasitimo ukusnim jelima koja prethode onom slatkom što dolazi na kraju, ne bi li bilo lijepo da objed započnemo s jednim slasnim desertom?“ dodala je. Hrvati su poznati sladokusci. A tko bi im uopće mogao zamjeriti na tome kad prave deserte tražene u cijelom svijetu? Može li uopće postojati 'slađi' festival od Festivala pekmeza, džema i marmelade koji se održava u dubrovačkom starom gradu?

Osmi po redu Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade održat će se tijekom vikenda od 11. do 13. listopada u samom srcu dubrovačkog starog grada, na Stradunu, ispred Crkve sv. Vlaha. Mali i specijalizirani proizvođači iz cijele zemlje posjetit će Dubrovnik i sa sobom donijeti stotine vrsta prirodnih pekmeza, marmelada i džemova. Izlagači odjeveni u narodne nošnje koji predstavljaju džemove od limuna, višanja, jagoda, šljiva, smokava i naranči čine ovaj festival jednom od dubrovačkih atrakcija koje se održavaju početkom listopada. Zaista ne smijete propustiti priliku da isprobate džem od tradicionalne dubrovačke gorke naranče. Ulazeći u stari dio grada kroz vrata od Pila vidjet ćete ovu vrstu naranče kako prirodno raste uz stazu. Uzgajala se i u 12. stoljeću za vrijeme Dubrovačke Republike, a danas ju možete vidjeti u samostanima i ograđenim privatnim vrtovima grada. Džem pripremljen od ove posebne vrste gorke naranče jedinstvenog je okusa i autentičan je proizvod dubrovačke regije te stoga predstavlja savršen suvenir koji će vas podsjećati na posjet ovom povijesnom gradu.

Prošle je godine tijekom vikenda održavanja festivala više od trideset proizođača pekmeza, džemova i marmelada pretvorilo Dubrovnik u 'slatku i ljepljivu' destinaciju. Svrha festivala je promicati i predstavljati najbolje što Hrvatska nudi, uključujući i visokokvalitetne proizvode iz lokalnog uzgoja. Hrvatska ima bogatu baštinu, a priprema džemova je dio njezine kulture. Na kraju festivala stručni će žiri odabrati 'najbolje s festivala' te nagraditi najbolji pekmez, džem i marmeladu. Što se nas tiče, a vjerujemo da ćete se i vi složiti s nama, svi su čisti pobjednici!
Sudionici festivala su nacionalni proizvođači slastica. Festival se održava na trgu Luža, središnjem trgu dubrovačkog starog grada, ispred Crkve sv. Vlaha.

Internetska stranica: festival of jams and marmalades in Dubrovnik - desa-dubrovnik.hr