Rezervacije


Dubrovnik – povijest

Dubrovnik – povijest

Dubrovačke gradske zidine govore o dugoj i burnoj povijesti, pričaju o malom gradu koji se obogatio trgovinom, sjećaju se invazija, okupacija, herojskih djela i stoljetne slobode, te asociraju na bogat utjecaj od strane Rimljana, Bizantinaca i Mlečana. Svi su oni koristili dubrovačku gradsku luku, ključnu točku na trgovačkoj ruti prema Bliskom Istoku. Sv. Vlaho, svetac-zaštitnik grada, status je stekao odbivši venecijanske osvajače 971. godine, a Dubrovnik i njegovi građani uživali su u svojoj slobodi sve do dolaska Napoleonovih trupa 1806. godine.

Stoga je sasvim razumljivo što se danas na sjevernoj strani gradskih zidina nalazi karta s ucrtanih 2.000 granata koje su pale na grad 1991. i 1992. godine. Dubrovnik je nakon rata proživio veliku i hrabru rehabilitaciju, ti mračni dani su sad prošlost, a povijesne znamenitosti unutar grada pažljivo su restaurirane te mnogi smatraju da su danas ljepše nego što su bile (pročitajte tekst "Arhitektura - obnova grada").

Nevjerojatan oporavak stanovnika Dubrovnika i Hrvatske nakon rata ostavština je ponosa koji nije nestao niti za najtežih ratnih dana. Iz tog ponosa rodila se nada, a Republika Hrvatska je hrabro krenula u samostalnu sadašnjost i budućnost. Hrvatska iz sezone u sezonu privlači sve više turista iz svih krajeva svijeta, a mnogi su Hrvatsku i njenu obalu proglasili 'najbolje čuvanom tajnom Europe'. Huffington Post je Hrvatsku uvrstio na listu 'Top 5 odredišta za bračno putovanje'. 'Hrvatska ima sve – prekrasne plaže, jedinstvenu kulturu i čarobne nacionalne parkove', piše Huffington Post. Ulaskom u EU, u srpnju 2013. godine, ostvarit će se višegodišnji san većine stanovnika Hrvatske, a zemlja će ući u novu eru ispunjenu stabilnošću, sigurnošću i mirom.