Rezervacije


Festival kamenica


BLAGDAN SV. JOSIPA

Festival kamenica

Dagnje ili kamenice, te školjke zavodnice, jedan su od najslavnijih specijaliteta južnodalmatinske obale, a svi dobro znaju da najbolje dagnje dolaze iz Malog Stona, sela sjeverno od Dubrovnika. Ožujak je doba godine u kojem ove kulinarske delicije imaju neponovljivo sočan i bogat okus. Navodne afrodizijačke moći kamenica poznate su još iz antičkih vremena, a plemstvo Dubrovačke Republike smatralo je dagnje vrhunskom poslasticom, dostojnom najvećih renesansnih banketa. Kamenice se u Malostonskom zaljevu uzgajaju stoljećima, a tajna okusa u kojem stoljećima uživaju okrunjene glave cijele Europe nalazi se u, mnogi tvrde, najčišćoj morskoj vodi na svijetu.

Sretna je okolnost što vrhunac sezone kamenica pada na Josipovo – blagdan sv. Josipa, 19. ožujka. Prema katoličkom kalendaru, Josipovo uvijek pada u vrijeme posta i, tradicionalno, to je dan suzdržavanja i odricanja. Za vrijeme blagdana, u Dubrovniku i okolici ne jede se meso, ali su zato stolovi ispunjeni morskim delicijama, prvenstveno dagnjama. Festival, pravu predstavu za sva osjetila, započinju malostonski uzgajivači kamenica koji na tradicionalnim transportnim kolicima dovoze školjke na Stradun, dubrovačku glavnu ulicu, gdje ih izlažu ispred gladnih očiju domaćina i brojnih turista. Dagnje se potom pripremaju na razne načine – pečene, pržene, pirjane, kuhane i uvijek popraćene čašom odličnog, lokalnog vina. Naravno, nekad su najjednostavniji užici ujedno i najbolji pa se najviše školjki pojede bez pripreme uz sok od limuna i, opet, vino. Dok uživate u okusima razveselit će vas i brojne klape koje lutaju gradskim ulicama i pjesmama zabavljaju sve prisutne. Kad se umorite od zabave, pjesme i plesa na gradskim trgovima i ulicama prošećite do stare luke pa odaberite jedan od ribljih restorana uz obalu, sjednite i iskusite dagnje na nove i neobične načine. Lokanda - Peskarija vrlo je popularno okupljalište zaljubljenika u plodove more, poznato po vrhunskoj salati od hobotnice, jednako dobrom rižotu od morskih plodova te, naravno, kamenicama. Sve što se nalazi na meniju izvađeno je iz mora isti dan, a za vrijeme 'Festivala kamenica' obavezno naručite neki od specijaliteta. Konobari, obučeni u mornarske majice, ubrzo će za vaš stol donijeti pravi festival okusa i pustiti vas da uživate u romantičnoj atmosferi, tik nadomak mora.

Gastro savjet – Meso svježih kamenica mora biti sivo-bijele boje, čvrsto, ali i nježno, s blagom aromom mora. Vrhunske kamenice trebaju se jesti hladne i svježe, moraju biti savršene veličine, meke i ispunjene ukusnim sokom. Upotrijebite nož ili specijalnu vilicu kako bi izvadili meso iz školjke te ga lagano poprskajte svježim sokom od limuna. Ne čekajte, meso odmah pojedite, progutavši cijelu školjku. Nepci će vam zahvaliti blagim okusom mora, fino izjednačenim s oštrinom limunovog soka.