Rezervacije


Hrana i Piće, uvod

Hrana i Piće, uvod

Dubrovnik ima živu kulinarsku scenu, a o atmosferi i prekrasnim pogledima koji se pružaju s terasa dubrovačkih restorana da i ne govorimo. Prijeko, dio grada koji se proteže paralelno uz Stradun, žilu-kucavicu grada, poznat je po brojnim restoranima. No, ponekad je teško pronaći mjesto za stolom, pogotovo ljeti kad grad posjećuje tisuće turista s cruisera. Naš savjet je - izbjegavajte Prijeko tijekom ljetnih mjeseci i otkrijte neki od brojnih preostalih restorana, daleko od gužve.

Posjetite živopisne restorane u Starom gradu ili kraj obale i slobodno upitajte ljubazne domaćine da vam preporuče mjesta gdje se dobro jede, otkrijte male tajne bez kojih vaš posjet Dubrovniku, bar kad je gastronomija u pitanju, ne bi biti kompletan. Uske, mramorom popločene uličice vrve životom koji se na ulicu prelijeva iz brojnih cafea, dajući Dubrovniku romantičnu notu, dašak Pariza u toploj, mediteranskoj noći. Riba i školjka osnovni su sastojci menija skoro svakog restorana u Starom Gradu, a svi oni nude morske plodove netom izvađene iz plavih dubina. Većina prvorazrednih dubrovačkih restorana specijalizirala se za ribu i meso, ali snažan utjecaj talijanske kuhinje vidi se na svakom koraku. Vrhunska pizza i pasta jednako su dostupni u Dubrovniku kao i riba, rakovi ili školjke.

Svakako rezervirajte mjesto u restoranu, pogotovo na vrhuncu sezone i vikendima. Također, imajte na umu da neki manji restorani i barovi ne primaju kreditne kartice, ali uvijek možete podići novac na jednom od brojnih bankomata. Neki tradicionalni restorani prizivaju 'zlatna vremena', nude hranu neiskvarenu modernim metodama i otvaraju prozor prema gastronomskim tajnama, skrivenim u lokalnim namirnicama – mesu, siru i vinu.
Hrvatska vina i njihova proizvodnja na južnodalmatinskoj obali mogu se pratiti više od 2.500 godine, sve do antičkih Grka i njihovih kolonija na obližnjim otocima Visu, Hvaru i Korčuli. Hrvatska se vinogradarski dijeli u dvije regije: kontinentalnu i primorsku. Primorska Hrvatska podijeljena je u pet podregija i trideset i jedno vinogorje, a kontinentalna regija u sedam podregija i trideset i pet vinogorja. Svako vinogorje ima svoje specifičnosti, autohtone vinske sorte i vrhunska vina.

Vino se u Hrvatskoj često razblažuje s običnom ili gaziranom vodom. Bevanda je mješavina crnog vina i obične vode, a gemišt kombinacija bijelog vina i gazirane vode. Osim vina, isprobajte i popularno hrvatsko žestoko piće – rakiju. Rakija se proizvodi od različitog voća, poput šljive (šljivovica) ili kruške (viljamovka), zatim od grožđa (lozovača) te orašastih plodova (orahovica). Pelinkovac, specifičan gorko-slatki biljni liker, dobiva se destilacijom pelina i svugdje se služi kao aperitiv ili čak kao lijek za trbušne tegobe. Ne zaboravite kušati i travaricu – sofisticiranu rakiju oplemenjenu ljekovitim biljkama. Sva hrvatska žestoka pića prilično su jaka, ali svakako ih vrijedi isprobati, pogotovo u nekom od dubrovačkih 'rock' barova - malih, ali ugodnih mjesta za druženje, bilo da čekate zoru ili se želite samo na trenutak opustiti i zabaviti.

Gastro savjet – Kad naručujete vino, zatražite vina proizvedena na Pelješcu, poluotoku poznatom po vrhunskim vinima među kojima se izdvaja 'Dingač', ime poznato širom Hrvatske. Dingač je puno više od običnog vina. Pelješka mikroklima i tlo kao stvoreni su za uzgoj vinove loze sorte 'Plavac mali', bliskog srodnika slavnog Zinfandela, koja vinu daje blag, harmoničan i zaokružen bouquet. Zbog tamno crvene boje i česte uporabe u katoličkim obredima, Dingač u Dalmaciji nazivaju i 'krvlju zemlje'. Još jedna posebnost ovog vina tradicionalni je način uzgoja vinove loze na pelješkim obroncima koji se strmo spuštaju prema moru, prestrmo za bilo kakav oblik mehanizacije. Preporučamo pelješka vina iz obiteljskih vinarija 'Matuško' i Miloš'. Miloševa vina vrlo su cijenjena, a najpoznatije je 'Stagnum', vino proizvedeno od Plavca malog. Na tržištu su trenutno samo dvije berbe 'Stagnuma', 2003. i 2005., a sa svakom odležanom godinom sve su bolja i bolje. Ne propustite niti Dingač iz 'Vinarije Vicelić', još jednog proizvođača koji zna napraviti jedinstveno vino kakvo ne možete kušati nigdje drugdje na svijetu.