Rezervacije


KONAVOSKI VEZ – PRIČA UTKANA U TKIVO ŽIVOTA

KONAVOSKI VEZ – PRIČA UTKANA U TKIVO ŽIVOTA

Konavle – mistična ljepota hrvatskog juga, mjesto na kojima tradicija ostavlja netaknute vrijednosti i ne mijenja ih vremenom što ovim prostorima daje vječnu ljepotu. Kultura i običaji ovdje se čuvaju poput dragulja u škrinjici s blagom a svaka nova generacija uči se tradicionalnim vještinama i poštivanju znanja svojih predaka. Taj respekt prema običajima, kvaliteta je koja je očuvala ovo ruralno područje a u jedan od najcjenjenijih običaja upravo je izrada konavovskog veza.

Po svojoj funkciji ovaj vez je na početku služio kao dekorativan detalj na haljinama za dame,Rukavi i prednji dio ženske odjeće bili su urešeni svijetlim izvezenim uzorcima. Konačan rezultat zbilja je impresivan, no još je dojmljiviji proces izrade. Svaka je obitelj imala svoje gnijezdo dudovog svilca, od kojeg je dobivala svileni konac. Ovi su konci potom bili bojani prirodnim bojama, što je znalo potrajati tjednima. Osnovne boje su bile (i još uvijek su!) crvena, crna, tamnozelena i zlatna. Kada bi obojane niti bile spremne, dug i mukotrpan proces vezenja mogao je započeti, a dizajniranje je ponekad trajalo mjesecima. Simetrični geometrijski motivi zaštitni su znak konavoskog veza, a proučavanje jednog njegova primjerka je poput promatranja složenog puzzle-a. Očito je da je u svaki redak i kvadrat uloženo mnogo pažnje i truda. U vezu se tako ogledaju stoljeća vještine i umješnosti utkanih u kreativnost ljudi ovog kraja, koji su znali kako domišljatim detaljima odjeću urasiti raskošnim bojama i kreacijom ovog jedinstvenog dizajna.

Iako se konavoski vez koristi najviše pri ukrašavanju odjeće, prisutan je također i u drugim aspektima života. Stolnjaci, jastuci, rupčići i podmetači također nose oznake ovog tradicionalnog običaja. A ako ste u potrazi za savršenim suvenirom, pokušajte upravo s ovim malim umjetničkim djelom koji će vam pričati priču o bogatom dijelu konavovske prošlosti. Uokvirene fotografije veza s ovog područja, intrigantnog dizajna, uljepšat će svaki dom i podsjetiti Vas na vrijeme provedeno u ovom mediteranskom raju. Lijepe primjerke ovog veza moguće je pronaći u staroj dubrovačkoj gradskoj jezgri, ali zašto ne biste otišli na izlet u Konavle i razgledali ih na licu mjesta? Svake nedjelje ispred glavne crkve u Čilipima, u srcu Konavala, održava se nastup folklorne skupine čija je nošnja upravo njime ukrašena. A Vi ćete imati priliku kupiti neke od najljepših primjeraka na štandovima. Imati ćete priliku udahnuti okuse i mirise ovog kraja koji je proglašen za jedan od najljepših predjela Hrvatske, uživati u šetnji Čilipima i diviti se pogledu na netaknut, jedinstven krajolik hrvatskog krajnjeg juga.

Mjesto Konavle ne zaboravlja na svoje korijene. Tkivo njegova društva neraskidivo je vezano za lokalnu kulturu, a konavoski vez je jedna od upravo takvih tradicija!