Rezervacije


TAJNE SEZONSKE HRVATSKE KUHINJE: DIVLJE ŠPAROGE

TAJNE SEZONSKE HRVATSKE KUHINJE: DIVLJE ŠPAROGE

Ponuda restorana u Dubrovačkim Vrtovima Sunca mijenja se tijekom godine jer naši kuhari vjeruju da je odabir svježih, sezonskih namirnica osnovni preduvjet svakog vrhunskog jela. Iako su mnoge namirnice dostupne tijekom cijele godine, kako bi se zajamčila svježina, punoća okusa i kvaliteta svakog serviranog jela, važno je obratiti pozornost na sezonsku ponudu, posebice voća i povrća.

Zaboravite sve što ste dosad znali o šparogama. U usporedbi sa šparogama iz uzgoja, divlje šparoge mnogo su tanje i tamnije, a okus im je intenzivan i blago gorak, pun vitamina, minerala i hranjivih vlakana. Ova proljetna delikatesa nije dostupna u supermarketima - možete ih pronaći samo na lokalnoj tržnici ili ako s prvim proljetnim danima sami krenete u berbu. Branje šparoga autohtoni je običaj u Dalmaciji. Potražite ih u priobalnim predjelima i provedite dan s obitelji na svježem zraku.

Kako ih spremiti i koja su najpopularnija jela od divljih šparoga u Hrvatskoj?

Bez sumnje, najpoularnija kombinacija je s jajima, kao što su šparoge i jaja na salatu – prokuhajte šparoge u posoljenoj vodi, začinite ih prstohvatom soli i papra, naglasite okus vinskim octom te pomiješajte s kuhanim jajima. Voila! Vaša salata od šparoga je spremna!

Šparoge su također idealan dodatak rižotu i u toj se kombinaciji smatraju i prirodnim afrodizijakom, a svakako nemojte propustiti ni popularnu „fritatu“ – dalmatinski omlet s divljim šparogama.

Ako niste u mogućnosti posjetiti Dubrovnik u sezoni šparoga, ne brinite – obratite se našem ljubaznom osoblju koje će vam preporučiti sezonsko jelo iz ponude naših restorana, karakteristično za dalmatinsko podneblje.