Rezervacije


Tvrđava Lovrijenac

Tvrđava Lovrijenac

Stihovi najvećeg britanskog barda, Williama Shakespearea, ljetos su odzvanjali tvrđavom Lovrijenac. Dubrovačke ljetne igre savršeno su vrijeme, a tvrđava Lovrijenac savršeno mjesto za odigravanje Hamleta, predstave koja svake godine izaziva neviđen interes publike.

Bedemi Lovrijenca kao stvoreni su za misteriozno šuljanje danskog kraljevića. Gradska strana bedema prosječne je debljine, ali je zato vanjski bedem debeo više od 12 metara. Dva teška mosta na podizanje reguliraju prilaz tvrđavi, a iznad ulaznih vrata stoji natpis 'Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro' (Sloboda se ne prodaje za sve zlato). Otrježnjavajući podsjetnik na sve napade, osvajače i pljačkaše koje je grad preživio u tisućljetnoj povijesti. Lovrijenac je poznat i kao 'Gibraltar Dubrovnika', prvenstveno zbog trokutastog oblika i dominantne pozicije na hridi sa zapadne strane grada.

Gradske zidine pokazale su se ključnima za obranu od Mlečana koji su planirali izgraditi vlastitu utvrdu na mjestu gdje se nalazi Lovrijenac, ali su ih građani Dubrovnika preduhitrili. Izgradnja Lovrijenca u 11. stoljeću označava prekretnicu u povijesti grada. Naime, da su Mlečani uspjeli izgraditi svoju tvrđavu, Dubrovnik bi vjerojatno izgubio nezavisnost i postao dijelom Mletačke Republike. Ovako, kad su mletački brodovi natovareni građevnim materijalom stigli do Dubrovnika, rečeno im je da je Lovrijenac već izgrađen i da se vrate tamo odakle su došli.
Ogromna, kamena tvrđava tako već deset stoljeća štiti oba ulaza u grad – morski i kopneni. 'Dubrovačke kronike' otkrivaju kako su Dubrovčani u samo tri mjeseca izgradili Lovrijenac, a nakon izgradnje konstantno je obnavljan i proširivan. Veći zahvati na Lovrijencu izvedeni su u 15. i 16. stoljeću pod budnim okom majstora-graditelja I. K. Zanchija iz Pesara. Majstor je popravio i ruševne prsobrane, a njegovo je ime uklesano na zidinama koje gledaju prema moru, sjećanje na povezanost koju je Zanchi osjećao prema tvrđavi. Danas, Lovrijenac nastavlja biti simbolom snage za stanovnike Dubrovnika, a ukoliko to poželite na tvrđavi se možete i vjenčati.