Rezervacije


Uskrs u Dubrovniku

Uskrs u Dubrovniku

Uskrs je jedno od najljepših razdoblja tijekom kojeg možete posjetiti Dubrovnik. Lokalno stanovništvo polako se priprema za još jednu uspješnu turističku sezonu, počinju sezonski letovi mnogih zrakoplovnih tvrtki, a obitelj se skuplja kako bi proslavila jedan od najvažnijih katoličkih blagdana. U zraku se osjećaju radost i proljetni optimizam. Čarobno je to razdoblje, savršeno za posjet Dalmaciji. Nemojte ga propustiti!

Uskrs u Hrvatskoj neizbježno je povezan s tradicijom i, naravno, religijom. Na Cvjetnicu, nedjelju prije samog Uskrsa, u crkvu se na blagoslov nose maslinove grančice i pome, lijepo ispletene palmine grančice, koje su karakteristične pretežito za dubrovačku regiju. Jaja, no ne ona čokoladna, također imaju veliku ulogu. Ona su jedan od najsentimentalnijih elemenata Uskrsa u Dalmaciji. U Velikom tjednu počinju se bojiti jaja starinskim načinom – penganjem, posebice raširenim u Dubrovačkom primorju i Konavlima. Topi se pčelinji vosak, a potom se na tvrdo kuhanim jajima pažljivo iscrtavaju različiti motivi i poruke, a ljuska crvenog luka prokuhava se s jajima kako bi jaja poprimila jarku tamnocrvenu boju.

Na Veliki petak tradicionalno se održavaju vjerske procesije, a to je i dan za post koji obilježava neobičan zvuk – tišina je posvuda jer se crkvena zvona ne čuju od Velikog četvrtka do Uskrsa. Na Bijelu subotu, prema starim dalmatinskim običajima, koji i danas žive u nekim dijelovima dubrovačkog kraja, kao što je otok Lopud, djevojke umivaju svoje lice vodom s cvjetnim laticama, što je simbol ponovnog rođenja kojim se čuvaju svježina uma i mladolik izgled.

Na Uskrs nemojte propustiti misno slavlje koje se održava u svim župama diljem Dubrovnika i predstavlja istinski trenutak radosti. Za lokalno stanovništvo Uskrs započinje odlaskom na misu i blagoslovom jela, a uskrsna košara obično sadržava pincu, tradicionalni slatki uskrsni kruh, pengana jaja, mladi sir, mladi luk, šunku i sol. Na Veliki petak tradicionalno se jede riba, a često i lokalni specijalitet – sušeni bakalar. Bakalar se prvo namače u vodi 24 sata ili dulje, a potom se priprema s češnjakom i krumpirima te stvara jedinstven okus u kojem u Dalmaciji uživaju generacije. Dok se na Veliki petak poslužuje riba, na sam se Uskrs, za svečani obiteljski objed, tradicionalno poslužuje janjetina s prilozima, a pengana jaja, prikle i sirnica neizostavni su elementi uskrsnog stola.

Uz ostala uskrsna događanja, u Dubrovniku se održava i Uskrsni sajam na kojemu možete pronaći tipične uskrsne rukotvorine i proizvode lokalnih obrtnika. Sve što nam preostaje jest naučiti vas dvije riječi kojima možete pozdraviti sve osobe koje sretnete:
„Sretan Uskrs!“