Rezervacije


Utrka karića u Orašcu

Utrka karića u Orašcu

Zamislite vjetar koji vam nosi kosu, predivan seoski, ljetni povjetarac i uzbuđenje dok se spuštate prema određenom cilju. Ne, ne vozite luksuzni kabriolet, ovo je nešto puno uzbudljivije, privezani ste i spuštate se na starinskom drvenom kariću koji juri niz brdo samo nekoliko centimetara iznad asfalta. Vožnja takozvanim karićima u Orašcu, ili da budemo precizniji obavještavamo vas “karići su se vratili u Orašac!”

Pokušajte se sjetiti vremena kada nismo imali mobilne uređaje niti internet, neko drugo vrijeme, vrijeme kada su djeca pravila svoje igračke te se na svoj jedinstven način zabavljala. Pravili su logore u lokalnim šumarcima, lukove i strijele, bilo je to vrijeme kada je dječja mašta doista dolazila do izražaja, a jedan od izuma bio je i karić. Tako je Karić nastao od samo četiri kotača pričvršćena na komad drveta i evo, nakon toliko godina nije se puno toga promijenilo.

U šarmantnom selu Orašac tradicija ne umire tako lako, posebno ne kada običaji i tradicija okupe sve seljane na jedno mjesto. U Orašcu dakle postoji tradicija vožnje karićima. Baš onakvi kakve smo svi pravili kroz naša djetinjstva. U 2013. godini, nakon 12 godina pauze, mještani Orašca koji su zaljubljenici u kariće, organizirali su se te ponovno odradili poznatu utrku karićima. Otprilike oko trideset domaćih konstrukcija drvenih karića odvozili su utrku zvanu “ Balinera Cup”. Bilo je tu raznih konstrukcija, od onih najosnovnijih pa do malo modernijih sa natpisima i posebnim detaljima. Hrabri vozači prozujali su niz 470 metara dugu stazu na veliku radost svih okupljenih mještana i ostalih ljubitelja karića. Mlađi vozači su pripremili dobru utrku te se spustili niz 100 metara dugu stazu koja je bila pripremljena samo za malene. Jedan od vozača komentirao je :”Atmosfera je bila fantastična i lijepo je bilo vidjeti toliko nasmijanih lica”. Dodao je da mu je svakako bilo lakše napraviti karić u današnje vrijeme nego kada je bio dijete, logično jer je puno više alata i rezervnih dijelova danas dostupno.

Balinera Cup održava se krajem svibnja, u selu Orašac i svakako je nešto što je vrijedno vidjeti. Utrka se organizira pod okriljem sportskog amaterskog društva “Orašac”, mada vas moramo upozoriti da se ne zavarate onom riječju “amater” jer oni su ozbiljni i željni pobjede. Sigurno će vas vratiti u vrijeme kada je život bio puno jednostavniji i kada su nas veselile male stvari…