Rezervacije


Utvrđeni grad

Utvrđeni grad

Stari dubrovački grad 1979. godine uvršten je na Unesco-vu listu Svjetske baštine - popis prirodne, arhitektonske i umjetničke ostavštine koju moramo sačuvati. Jedan od razloga zašto je Dubrovnik uvršten na prestižnu listu svakako su i Dubrovačke gradske zidine. Zidine okružuju cijeli stari grad, a penju se do visine od 24 metra, te dosežu debljinu od šest metara. Zidine su izgrađene u 13. stoljeću, a u slijedećim stoljećima dodatno su učvršćene te su na zidinama izgrađene i kule, a sve kako bi grad bio siguran od turske opasnosti. Šećući zidinama naići ćete na tri kružna i 14 tornjeva pravokutnog presjeka, pet bedema, dva kutna utvrđenja te veliku tvrđavu Sv. Ivana. Zid koji gleda prema kopnu dodatno je utvrđen s još jednim velikim te devet manjih, polukružnih bedema, a ulazna vrata u grad brani čvrsta tvrđava Bokar, najstarija očuvana utvrda te vrste. Rov, koji se proteže uz vanjske zidove, nekad je bio čuvan s više od 120 topova i pogled na njega bio je dovoljan da mnogi osvajači odustanu od napada na grad. Kompleksne zidine spadaju u red najvećih te najbolje očuvanih utvrđenja u Europi, a unutar sigurnih zidova građani sofisticirane i civilizirane Republike Raguse pet su stoljeća živjeli u miru i obilju.

Pomorski muzej, smješten unutar tvrđave Bokar, još je jedan razlog posjeta dubrovačkim zidinama. Muzej sadrži brojne slike, stvari i dokumente iz bogate gradske povijesti. U prizemlju muzeja nalazi se slavni dubrovački Akvarij s 27 bazena ispunjenih svim čudima jadranske flore i faune.

Srednjovjekovne zidine svakako morate posjetiti čim dođete u Dubrovnik. Zidine je najbolje istražiti laganom šetnjom duž dva kilometra uređenih staza po bedemima i tvrđavama oko samog grada. Svaki korak šetnje otkrit će nove spektakularne poglede na grad i more. Odlično početno mjesto za izlet je Placa, glavni ulaz na zidine, smješten pored Vrata od Pila. Zidine su otvorene od 8:00 do 19:00 ljeti, te od 10:00 do 15:00 zimi.