Rezervacije


Zlatni oliganj 2014.

Zlatni oliganj 2014.

„Što radi taj čovjek? Pokušava li podići sidro?“ često pitaju posjetitelji regije u kojoj viđaju lokalno stanovništvo kako lovi lignje. Morate osjećati određenu simpatiju prema njima budući se umjetnost lovljenja lignja poprilično razlikuje od standardnog ribolova. Vozeći se u bijelim brodićima vidjet ćete ruku čovjeka kako visi preko krme i njiše se u pokretu koji djeluje kao da nešto želi povući. Možda izgleda čudno, ali navodno je vrlo učinkovito. Svjetlucavi mamac koristi se na dugoj traci koja se trza gore-dolje kako bi se privukle lignje, možda djeluje jednostavno, ali uistinu djeluje.

Tradicija lova na lignje traje do danas te je ribari Orašca toliko ozbiljno shvaćaju da svake godine organiziraju natjecanje, Zlatni oliganj, u prijevodu Zlatna lignja. To događanje zapravo ima dugu povijest u Orašcu, počelo je kao ribarsko natjecanje ali se tijekom godina pretvorilo u lov na lignje. Lokalna amaterska ribolovna društva nalaze se svake godine u studenom kako bi se natjecala za Zlatni oliganj u kojem pobjednički trofej osvaja tim koji ulovi najviše lignji. Kasno popodne ribari se okupe na obali Orašca te zajedno plove do voda pred otocima Lopud i Koločep. Upravo su te vode poznate po svom bogatstvu lignjama te je natjecanje, iako bezbrižno, zapravo žestoka borba jer se riječ o ponosu. Na zvuk sirene u sumrak svi se vraćaju na obalu na važno vaganje. Proglašava se pobjednik i tada počinje prava zabava. Dok pada noć teče vino, odjekuju pjesme, plesači se vrte, a svježe ulovljena lignja na otvorenome se prži do savršenstva. Zabava traje dugo u blagu noć u studenome.

U 2014. godini natjecanje Zlatni oliganj ima i više ciljeve. Uz lokalna ribolovna društva pozvat će se i drugi regionalni ribari u svrhu povećanja i jačanja konkurencije. Time bi trebalo biti ne samo više liganja za sve nakon natjecanja, nego bi se pružila i prava prilika za snimanje jata lignji u bijegu.